onsdag 17. januar 2018

Drektighetstid storfe

Drektighet er svangerskap hos pattedyr. Denne tidsperioden kalles drektighetstiden. Lengden på drektighetstiden er forskjellig mellom ulike arter og blir gjerne lenger jo større arten er. Små arter har betydelig kortere drektighetstid enn store arter.


Driftsopplegg Bruksbesetning Bruksbesetning vil si besetninger som har fokus på oppfôring av slakt.

Dyr som blir gravide kalles gjerne drektige. Bos taurus, partåete hovdyr som tilhører oksefamilien. Hannen kalles okse el. Kvige er hunnen fra 1-årsalder til første kalving. Kuas drektighetstid er 2– 3døgn.


Tyggingen skjer sidelengs, slik at plantekosten blir malt. Fortenner mangler i overkjeven. Halen er lang med en kort.

Rett fôring og stell av produktive søyer er viktig både for å oppnå god tilvekst på lamma, lite lammetap og friske søyer. Den normale variasjonen er stor, fra – dager og avhenger av mange faktorer som rase, tispens alder, antall fostre, parringstidspunkt, mm. Små raser har ofte noe kortere drektighetstid enn de store rasene. Tisper med store kull har gjerne noe kortere drektighetstid enn de med mindre kull.


Det er derfor også den perioden hvor. Undersøkelsen er enkel og sikker, og utføres av både veterinærer og seminteknikere om lag 5-uker etter inseminasjon. Ved å rektalisere (kjenne på livmora med armen inne i tarmen) kan en avgjøre om kua er drektig eller ikke om lag 5-uker etter inseminering. Kalvingsvansker og drektighetstid. Generelt bør kjøttfe ikke brukes på kviger.


Det kan gi kalvingsvansker. For å unngå kalvingsvansker er det viktig å bruke en okse som er lettkalver. Dette gjelder uansett rase. Du vil unngå kalvingsvansker dersom du bruker okser med gode indekser for fødselsforløp og som gir kalver med lav fødselsvekt.


De fire magedelene kalles vom, nettmage, bladmage og løypemage. Foret svelges fortløpende etter første tygging. Det havner først i vomma og går deretter ned i nettmagen.

Gjennomsnittlig drektighetstid for NRF er 2dager. Livskraftige lam med passe fødselsvekt og søyer med godt utvikla jur som kan mjølke godt etter lemming, er målet med god vinterfôring. Fôringa må tilpassast.


Prostaglandinanalog til storfe , svin og hest. Stille brunst (ovulasjon uten brunst). Abortprovokasjon i drektighetens første 1dager. Storfe : Brunstsynkronisering. Utstøtning av dødt foster.


Svin: Fødselsinduksjon ved forlenget drektighet. Mange bønder bruker av praktiske hensyn diefôr til purkene både i drektighetstid og dietid. Muligheter i storfekjøtt- hvordan tjene penger på storfe i dagens marked Landbrukshelga Oppland 31.


Manglende observasjon av brunst hos søya i paringsperioden er en delt problemstilling som omfatter en reell inaktivitet på eggstokkene (asykli= ikke i syklus), at. Genetic correlations between gestation length and calving traits in norwegian red ( nrf ). Stort sett mindre kalver enn Charolais (selv om du som endel av det genetiske materialet godt kan ende opp med å få lengre drektighetstid som igjen kan gi store kalver) og selvom de ikke oppnår samme tilveksten tar de. Er nysjerrig på Skotsk Høylandsfe rasen, er dette noe man kan satse på?


Må sette opp nytt bygg for fe der de kan gå ut og inn som de vil. Men er det god økonomi. Ei fruktbar ku som mjølker godt I år har Norsk Rødt Fe (NRF) hatt eit avlsprogram kor fruktbarheit, helse og brukseigenskapar har vore inkludert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg