tirsdag 16. januar 2018

Vaske lin i vaskemaskin

Kaffeflekker med fløte legges i kaldt vann før vask. Legg ting i lin som ikke farger i kaldt vann en stund før vask. Alle mine ting i lin vasker jeg for hånd i såpespon eller Sunlight. Såpesponen gjør at du impregnerer linen og den vil ikke krølle så mye. Du kan også bruke Neutral vaskemiddel og grader.


Lin skal ikke sentrifugeres. Har bare ikke turt å ha så mange grader på, har hatt den på grader. Har også hatt den ute i solen uten at det har blitt nevneverdig forandring på fargen. Lin er et forholdsvis kjent cellulosefiber.


I denne artikkelen får du vite hvordan lin lages, hvilke egenskaper lin har, etterbehandlinger som er vanlig når det gjelder lin , bruksområdene til lin og hvordan man vedlikeholder lin på en best mulig måte. Hvordan vaske bunadskjorte av lin ? Kan man vaske bunadsskjorte i vaskemaskinen ? Bufret Slik vasker du bunadskjorten i maskin. Noen foretrekker å vaske linskjorta for hån andre vasker skjorta i maskin. For hånd: Rett etter bruk kan man legge bomull- eller linskjorter med.


Skjorta vaskes i Husflidens såpespon eller Sunlight såpe. Her kan det hende at vaskemaskinen din har flere programmer. Symbolet for ullvask er som regel et garn, mens for håndvask er symbolet, forståelig nok, en hånd som stikkes ned i en vask. Dette er delikate vaskeprogrammer, for plagg av sarte stoffer som for eksempel ull, silke, lin og viskose, som enten er merket for håndvask eller maskinvask. Slik forebygger du sur lukt i vaskemaskinen – For å unngå sur lukt bør man være bevisst på å kjøre en graders vask cirka én gang i uken, gjerne med håndklær og sengetøy, sier Malin Skaar.


Husk også på å la lukten stå åpen når du ikke vasker klær. Lin uten broderier kan og bør vaskes på grader, spesielt hvis det er flekker på skjorten. Høyere temperatur bør unngås, da linfibrene løses opp i varmere temperaturer og skjorten blir fortere slitt. Vask alltid etter svakeste ledd. Lin krøller lett og har ikke godt av det.


Samtidig er det veldig robust og sterkt, men mange linskjorter er utført med fine broderier, og det blir jo litt slitasje i vask. Hun forteller at det aller beste å gjøre, er derfor å vaske bunadskjorten for hånd. Vaskemaskin er et selvskrevent gode i de aller fleste norske hjem. Vi vet vel også alle at det ikke alltid er tilfelle. Lukter det ikke rent av klærne når du tar dem ut av vaskemaskinen ? Sitter det i en litt sur lukt, kanskje?


Men heldigvis kan du fikse problemet ganske enkelt. Først litt info om selve stanken. Det er jo ikke så stas. Den kommer av at det bygger seg opp rester av såpe, tøymykner, fett og skitt i maskinen.


Vaske lin i vaskemaskin

Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Der mutige VorschIag eines Unternehmer wird sich für immer auf lhr Einkommen auswirken! Lagervarer leveres neste virkedag. For å vaske linnedundertøy, følg trinnene: Fjern flekker før vask. For å sikre at ting ikke går hvite striper og det ikke er noen skilsmisse, nekter du å bruke flekkfjerner når du vasker.


Hvis det er mye klær, del det i to vasker. Vasker den hver gang før jeg legger den bort, så trenger ikke vaske på et hardere vaskeprogram. Lin tåler fint høye temperaturer, så man trenger ikke være bekymret for det.


Broderiene må man være mer forsiktig me men de tåler fint å vaskes i maskin. Generell vask av lin , forkortet innlegg. Bruk såpespon (fås kjøpt fra linforeningen) når du vasker lin. Såpespon er en vegetabilsk såpe basert på palmekjerneolje. Du kan ikke vaske like mye tøy om gangen i en liten maskin.


En annen ting er at mindre plass i maskinen kan gi mer slitasje på plaggene. Derfor er det veldig viktig å ikke stappe maskinen for full. Rådet til Waage er å heller vaske oftere. Her advarer de også mot å klore linskjorter, og har du bunadsskjorte i lin med broderi, bør den vaskes for hånd. Da risikerer du ikke at det ligger en lumsk blå eller rød sokk i maskinen som misfarger hele skjorten!


Og vask alltid etter svakeste ledd. Slik vasker jeg min, som er av lin med hvite broderier: Legges i bløt i litt Milo i et par timer. Har du kulørt broderi i ull eller silke, må det tas hensyn til det, er rådet fra. Vaskes for hånd og skylles i minst vann.


Husk alltid å vaske den men ikke stryke den når den legges vekk. Visse materialer blir lett statiske når du vasker dem, og det er ikke så fint med en bluse som legger seg inntil kroppen din som et pølseskinn. Selv i dette tilfellet hjelper det hvis du tilsetter litt hvitvinseddik i vaskemaskinen.


Hvis du velger å håndvaske selv, framfor å bruke vaskemaskinen , anbefaler hun at du sentrifugerer det i maskinen etter vask. Dersom man ikke har tilgang til en sentrifuge stiller det seg selvsagt annerledes. Da bør man klemme vannet ut forsiktig og ikke vri, rulle det i hånkle eller tørke flatt, påpeker Grimstad Klepp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg