onsdag 24. januar 2018

Fakta om krabber

Fakta om krabber

Bra priser, ingen reservasjonsgebyr. Kjapt og lekende lett å booke med. Enkel og trygg nettbooking. Les ærlige gjesteomtaler – book nå!


Det dreier seg om store mengder, rundt millioner tonn i året. Krabber fiskes over hele verden. Den blå, japanske krabben , Portunus triberculatus, gir opphav til verdens største krabbefangster, særlig langs kysten av Kina. Mange krepsdyr som bærer navnet krabbe , slik som trollkrabber, porselenskrabber og hesteskokrabber er ikke krabber i det hele tatt, og hører hjemme i andre deler av leddyrenes stamtre. Flyr Flying Crab virkelig?


Les de mest interessante fakta om forskjellige krabbearter her. Hermit krabbe fakta for barn. Den har et snegelaktig utseende og finnes i havene rundt om i. For å vokse må krabben skifte skall, og kjønnsmodne krabber skifter skall om høsten. For å knuse harde skall, er krabben utrustet med en form for tenner i magesekken.


Hunnkrabben har bredere haleklaff enn hannkrabben, mens hannkrabben har større klør. Hunnen bærer eggene med seg under halen vinteren over, inntil de klekkes p? Når er krabben på sitt aller beste? Siden krabbe er tilgjengelig hele året, er vi så heldig at vi kan nyte den friske smaken av hav mye oftere enn bare om sommeren. I likhet med mange andre av havets skalldyr, har krabben brukt sommeren på å vokse seg stor og god.


Dermed er høsten høysesongen for krabbe. Mye taskekrabbe holder til i tareskogen, der den beiter aktivt på en lang rekke dyr. Seint på sommeren vandrer mange krabber opp i flomålet langs kysten, spesielt om natten, og beiter på tilvekst av rur og andre organismer som er kommet til i løpet av sommeren. Han lærer dem om og tar dem med på krabbefiske med krabbeteiner. Dette har jeg funnet ut.


Fakta om krabber

Alle hypotesene viser seg å være uriktige. Strandkrabbe er en art av krabber i infraordenen Brachyura. Sammen med svømmekrabber utgjør strandkrabber familien Portunidae. Det sitter fem brede tenner på hver side langs forkanten av skjoldet.


En finner krabber med utrogn hele året. Larvene lever planktonisk i flere uker, før de blir voksne og lever på bunnen resten av livet. Den blå krabbe vitenskapelige navn, Callinectes sapidus, betyr salt vakker svømmer. Prised for sin søte og mør.


Kjøttet er fast, med lange fibre, og har søtlig smak. Det kan minne om en blanding av hummer og krabbe. I fiskedisken finner du den oftest frossen og ferdig kokt.


Det vanligste er å spise kongekrabbe naturell med majones og sitron. Men server den gjerne også grillet, eller som tilbehør til andre sjømatretter. Like etter skallskiftet vil den være myk, lite bevegelig og dermed mer utsatt for eventuelle fiender. Små krabber skifter oftere skall enn store, og store hanner skifter skall med mange års mellomrom.


Fakta om krabber

Veksten skjer ved at den skifter skall. Det tar mellom tre og seks måneder før skallet blir hardt etter skallskifte. I dag drar Kråka og Christer på jakt etter et dyr som bor i havet.


Den japanske storsnudede krabbes ben spænder over 2½ m. Gjennom arbeidet blir elevene selv i stand til å trekke konklusjonen om at krabber ikke kan leve både over og under vann. Fiskesprell er eit nasjonalt kosthaldsprogram med mål om auka sjømatkonsum blant barn og unge. Her kan du finne informasjon om kurs, bestille undervisingsmateriell og finne oppskrifter med sjømat som barn er glade i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg