mandag 11. desember 2017

Redusert arbeidstid pensjon

Redusert arbeidstid pensjon

Les mer om redusert arbeidstid og fordelene ved å være medlem i Finansforbundet. Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for arbeidsgiver. Foreslår nye endringer.


Redusert arbeidstid pensjon

Jobbsikkerhet og lønnsvekst. DU et Supergavekort på 7kroner. Se hvor raskt investeringene dine kan vokse hos Nordnet. Start din investering i aksjer, fond og pensjon her!


Mindre lønn gir mindre pensjon. Nå kan man ta ut delvis eller full pensjon fra år. Samtidig har man rett til redusert arbeidstid fra fylte år dersom det ikke er til vesentlig ulempe for virksomheten. Når den avtalte perioden med redusert arbeidstid er over, har arbeidstakeren rett og plikt til å gå tilbake til opprinnelig stillingsandel.


Hvis forholdene som lå til grunn for retten til redusert arbeidstid faller bort, har arbeidstakeren normalt plikt til å gå tilbake til opprinnelig stilling, selv om den avtalte perioden ikke er over. Fra du fyller år har du rett til redusert arbeidstid hvis du ønsker det. Mange velger å jobbe mindre, kombinert med uttak av alderspensjon. Mulighet for redusert arbeidstid Arbeidsmiljøloven slår fast at du kan kreve redusert arbeidstid når du fyller år, så lenge det ikke medfører en vesentlig ulempe for virksomheten du arbeider i. Ifølge arbeidsmiljøloven kan du ha rett til å jobbe mindre.


Arbeidsmiljøloven sier at du har rett til redusert arbeidstid dersom du av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for å få redusert sin arbeidstid og at dette kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten. Redusert arbeidstid fører til mer delti men det mest vanlige er at den reduserte tiden dekkes opp ved at andre deltidsansatte øker sin stillingsandel i en periode. I noen tilfeller ansettes vikarer i midlertidige stillinger.


For noen resulterer likevel redusert arbeidstid i en periode ofte i permanent redusert stilling. Jeg møter stadig på damer som jobber redusert tid (f.eks stilling) kan dere informere litt om hvilke konsekvender dette får med tanke på dagens pensjonsordning ? Er litt provosert over at det som oftest er damer som reduserer sin arbeidstid. Mennene har jo også familie. Når du fyller år, kan du gå av med delvis alderspensjon fra oss - og jobbe deltid. Dersom du ønsker å gå av med hel pensjon , og fortsette å jobbe, blir pensjonen din redusert dersom du fortsetter å jobbe i en stilling med rett til medlemskap i en offentlig pensjonsordning.


Nytt hus hadde de også kjøpt da tredjemann kom, så det var nok å bruke pengene på. Småbarnsforeldre som ønsker å være hjemme med barnet kommer langt bedre ut i forhold til pensjonen. Velger du permisjon uten lønn eller en lavere stillingsbrøk for å være hjemme med barnet, vil du allikevel opptjene pensjon helt til barnet er fylt år (merk at det kun er én av foreldrene som kan få dette om gangen). Rett til redusert arbeidstid. Arbeidstaker som har redusert arbeidstid etter aml § 10–2.


Redusert arbeidstid pensjon

Under ellers like forhold har arbeidstaker med redusert arbeidstid fortrinnsrett til å øke sin arbeidstid når stilling blir ledig i virksomheten, forutsatt at stillingen helt eller i det vesentlige er tillagt de samme arbeidsoppgavene. Fortrinnsrett etter §§ 14-og 14-går foran fortrinnsrett etter bestemmelsen her. G til 8G påvirker ikke pensjonen. Arbeidsgiver kan ha andre ordninger i tillegg, og da kan det være stor forskjell på deltid og redusert arbeidstid.


Dette gjelder folketrygden. Avtalen om redusert arbeidstid tas inn i arbeidsavtalen, eller eventuelt som et tillegg til denne. Bakgrunnen for at lovgiver gir arbeidstakere rett til redusert arbeidstid ved fylte år, er forslaget til endringer i pensjonssystemet.


Redusert arbeidstid pensjon

Det gir større frihet til å kombinere arbeid og pensjon. Redusert arbeidstid og pensjon Etter det nye pensjonssystemet kan arbeidstaker velge å pensjonere seg, helt eller delvis, ved fylte år. Mange arbeidstakere ønsker å kombinere jobb og pensjon. Pensjon og familieliv.


Enkelte velger i perioder å jobbe redusert på grunn av familien. Det er viktig å være klar over at deltidsarbeid også påvirker størrelsen på pensjonen din. Jobber du redusert vil du tjene mindre enn hvis du jobber fullti og alderspensjonen vil bli lavere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg