fredag 8. desember 2017

Maling panel sprekker

Stort utvalg innen lakk, maling og verktøy. Se mer og kontakt oss her! Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Ingen minimumsordre - Kjøp nå!


Panelveggen i stuen, som var så flott når den ble satt opp, er ikke lenger like pen å se på.

Sprekker i alle varianter har kommet til i løpet av vinteren, både i skjøter og ved spikerslag. Mange er i samme båt som deg, men ergrelsen blir vel ikke noe mindre av den grunn. Skal du male panel eller annet treverk innendørs, bør du gjøre det i februar eller mars. Da er sjansen minst for at det sprekker opp i etterkant, melder Ifi.


Tre er et levende naturprodukt, og vil krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Når treet beveger seg kan det dannes sjenerende sprekker i malingen. Vi har montert panel i både tak og på vegger.


Når vi så har malt dette har resultatet vært meget bra!

Så går det et par måneder så kommer det meget stygge sprekker mellom panelene som ikke dekkes av maling. Jeg antar at dette kommer av at treverket tørker og panelet setter seg ? Hva kan vi gjøre for å motvirke dette? Taket dukket plutselig opp etter at eieren hadde revet ned fire andre tak. Her ønsket de å beholde det orginale taket på det nye badet, men tette alle sprekkene før re- maling med orginal hvit antikk fra samme tidsepoke. På varme sommerdager tørker vanntynnbar maling raskt.


På malingsspannet vil det stå hva slags temperatur som er best, sier malermester hos Alliero, Cecilie Marie Ski Breen til ifi. Vask panelet med trerens for ubehandlet panel , og husvask eller interiørvask for tidligere malt panel. Skyll godt med rent vann. Tett sprekker med Nordsjö malerakryl.


Velg glans for matt utseende og for halvblank. Påfør malingen først med malerull og etterstryk med en pensel som er dyppet i maling slik at du dekker not og fjær. Det er ganske normalt at panel krymper litt og glir litt fra hverandre når det er tørt i lufta (vinteren) og utvider seg når det blir sommer.


Derfor er det lurt å enten male panel før man setter den opp så man får farge på fjæra, den utstikkende delen som skal inn i nota (sporet) på neste panelbord. Fukten utenfra kommer gjerne gjennom sprekker , bygningstekniske svakheter eller vegetasjon tett inntil hytta. Typisk symptom er at malingen løsner helt inntil treverket og kan trekkes av i flak med trestrukturmønster på innsiden og at treverket på veggen er grått og fuktig.

Dårlig grunnarbeid og feil maling kan også være en årsak. Gjennom årene pådrar trepanelet seg gjerne noen sprekker , hakk og hull. Varierende temperatur og luftfuktighet gjør sitt og i tillegg ser du godt hullene etter bildene eller lampen du flyttet. Det skal ikke så store anstrengelsene til for å få en strøken vegg, du må bare sørge for at grunnarbeidet gjøres grundig og at påføring av grunning og av maling gjøres korrekt. Paneler må ikke slipes frie for lakk eller maling , eller annen form for behandling så lenge overflaten ikke flasser.


Det holder med vask og heftgrunn i bunnen. Lutet panel kan også males, men da må den nøytralises med vanlig eddik blandet i vann, som man vasker over veggen med. Eksteriørmaling finner du på Maxbo. Maling og lakk til bruk på metall.


Ja, det finner du på Maxbo. Unngå at malingen sprekker opp – panel maler du om vinteren. På vinteren er det kaldt ute og varmt inne, noe som skaper gode forhold for deg som skal male panel. Dette minimerer nemlig sjansen for at malingen sprekker opp senere.


Hvilken maling skal du bruke til panel. Legg på malingen med rull, og etterstryk deretter med en bred pensel. Ambiance Superfinish er Nordsjös beste maling til panel , og kommer i matt og halvblank.


Dette er en vanntynnet maling som er støvtørr etter timer. Du kan vaske pensler og verktøy i vann. Sett maskeringstape steder du ikke vil ha maling , som på tak- og gulvlister, rundt vinduer og dører. For å unngå gjennomblødning fra kvistene, bør panelet grunnes med kvist- og sperregrunning før det males.


Dette gjelder både umalt og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Mulig jeg er litt grundig, men synes at når panel og treverk er malt skikkelig er det mye finere enn om ujevnheter, sprekker ol. Store sprekker males først, fylles med linoljekitt, lar det tørke et døgn og maler over.


Kitten er myk og sprekker ikke. Får den kontakt mee bart treverk, vil linjoljen bli aborbert og kitten sprekker , derfor male inni sprekkene. Små sprekker fuges med fugemasse acryl.


I dette rommet har vi nå malt taket og det er på tide å male veggene. En vegg har fått nytt panel og skal males, den laserte veggen skal males med samme dekkene maling. Det er viktig at det umalte treet får tørke lenge før det males, ellers sprekker det opp og man kan se glipper i malingen. Akkurat dette har hendt på den laserte veggen. Forarbeidet er viktig for å få ett bra resultat.


Vask flatene og velg riktig grunning. Med reparasjonstape og litt maling er du kvitt sprekken på én - to - tre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg