søndag 24. februar 2019

Kjelleredderkopp

Den kan være svært tallrik, ofte danner de store kolonier hvis de trives. Ofte kan den oppholde seg på samme sted i dagevis. En av våre største edderkopper. Den er stor og er helt ufarlig for mennesker. Tilhører familien Metidae, som tidligere var innlemmet i familien hjulspinnere.


Forkroppen er vanligvis lysebrun, og den runde bakkroppen kan være mørkebrun til nesten svart.

Ofte virker bakkroppen blank og skinnende. Denne siden er for øyeblikket under arbeid eller slettet. Denne nettsiden benytter cookies for en bedre. Kunnskapsstatus ikke angitt.


Stor husedderkopp (Tegenaria atrica) kommer ofte inn i hus om høstnettene og skremmer folk på grunn av sin anselige størrelse og sine hurtige bevegelser. Den liker å ha det mørkt og fuktig, og finnes ofte i kumlokk, tunneler, blindkjellere og lignende. Avdelingsleder i Effecta, Svein Svendsen forteller at de mest vanlige edderkoppene å ha inne i huset er brun husedderkopp og kjelleredderkopp.


I følge FHI er stor husedderkopp den klart vanligste, basert på dyr sendt til analyse på Folkehelseinstituttet. Det er imidlertid en type som særlig liker seg der det er mørkt og fuktig, og som ofte kan indikere et fuktig inneklima, og det er stor kjelleredderkopp.

De trives i blindkjellere, under altanen, under kumlokk, i gamle potetkjellere – steder der det er mørkt og fuktig. Liten kjelleredderkopp. Den lille kjelleredderkoppen finner du på mørke fuktige steder.


Arten er ikke av de vanligste, og opptrer lokalt. Kjellere, huler, kloakkrør tuneller etc. Hovedgrunnen til at jeg neppe bor i kjeller lengre enn jeg må. Langt fra den største jeg har funnet. Stor kjellaredderkopp (Meta menardi) er ein edderkoppart i familien kjeveedderkoppar.


Hoer kan ha ei lengd på opptil mm, medan hannar kan bli opptil mm. Små til middelsstore (kroppslengde 1-mm), slanke, langbeinte edderkopper. De ligner på de langbeinte artene i familien Linyphiidae. PROBLEMVARSLER: Dette er en stor kjelleredderkopp.


Finner du den innendørs, har du sannsynligvis et fuktproblem. Foto: Mycoteam Vis mer - Støvsugeren er et suverent hjelpemiddel for den som helst vil holde avstand til edderkoppen, utdyper Johan Mattsson. Vitenskapelige betegnelser for dyr består av slektsnavn med stor forbokstav og artsnavnet med liten forbokstav, f. Titler på bøker, filmer, sanger etc. Stor kjelleredderkopp (Meta menardi) er en stor art som ofte forekommer innendørs i fuktige omgivelser.


Mest vanlig er den å finne i krypekjellere hvor det er vedvarende høy luftfuktighet.

Det er vanlig å finne runde, hvite ynglekammer hengende ned fra undersiden av bjelkelaget i de områder hvor stor kjelleredderkopp liker seg. Vanlig kjelleredderkopper (Tegenaria domestica) er en noe mindre slektning av stor kjelleredderkopp , og har en videre utbredelse i Norge. Den har blitt spredt med mennesker til alle kontinenter.


Jeg trenger et par Meta menardi,stor kjelleredderkopp. Er det noen som har et par av disse tilgjengelig i Bergens området hadde jeg blitt glad. Ifølge FHI er stor husedderkopp den klart vanligste, basert på dyr sendt til analyse på Folkehelseinstituttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg