onsdag 13. september 2017

Dyrke basilikum

Dyrke basilikum

Her er en beskrivelse av hvordan du kan dyrke basilikum innendørs. Om du dyrker basilikum i en selvvanningspotte er det lettere å følge med på om planta får nok vann. Om du dyrker din egen basilikumplante kan du både vise frem hva du har gjort, og smake på det du har fått til.


Mange mener at en standard tommers potte er den perfekte størrelsen for en enkelt plante, men om du ønsker å dyrke den tettere går det godt med 5. Ikke plant ut basilikumplanten din i hagen før i juni! Skal du vanne den er det lurt å gjøre fra morgenen av siden den hater å stå i våt jord. Når du høster den napper du ut toppskuddet med ca fire blader.


Det å stå planter i en liten potte er ikke gode forhold… Jeg får ofte spørsmål om hvor tett man skal prikle basilikum , altså hvor mange planter det skal stå i potten. Mange sorter er aktuelle for dyrking. Basilikum vil ha et lunt og skjermet sted å vokse.


Dyrke basilikum

De småblada sortene kan generelt være lettere å dyrke enn de storblada. Potten med basilikum ser så fristende og lekker ut der den står utstilt i butikken, men når du kommer hjem er det som om planten mister all gnist. Rødbladet basilikum er både dekorativ og smakfull.


Min erfaring med basilikum er , at det er en virkelig nem krydderurt at dyrke indendørs i vindueskarmen (eller i haven – det har jeg dog ikke kendskab til). Jeg kan dog læse mig til, at andre har haft problemer med at give den tilstrækkelig lys og varme. Jeg har pottene i vekstrommet og i vinduskarmen på kjøkkenet og vanner når pottene kjennes lette.


Dyrke basilikum

Vann sporenstreks hvis bladene blir slappe. For å få frodige planter er det tryggest å dyrke basilikum i drivhus, alternativt i store potter på en balkong eller veranda, slik at de kan tas inn hvis det blir kaldt vær. Man kan med succes dyrke basilikum i både potter indendørs, i drivhus og i krukker eller direkte jord udendørs i haven. Når du dyrker i potter, kan disse gjerne stå ute midt på sommeren dersom du setter pottene på et lunt sted. Dvergbasilikum er kompakt og symmetrisk med små blader og dekorative stilker.


Hvilken sort du velger avhenger av hva du ønsker av smak og farge. Smaken er mil søt og varm og har mer aroma enn storbladet basilikum. Klassisk å bruke til tomatretter, pizza, salater og pasta.


Må stå på en lun og varm vokseplass. De små bladene er også dekorative til salatbollen! Husk å plante i god Hageland Krukkejord! Det er mulig å dyrke basilikum i en lun krok av hagen eller på balkongen, men da er det lurt å ha den i en potte slik at den lett kan flyttes inn om det skulle bli for kaldt og regnfullt. Eller man kan rett og slett dyrke basilikum i en potte i kjøkkenvinduet: Lett tilgjengelig for kokken.


Det siges endda, at tomaterne vil smage bedre, når de plantes sammen med basilikum. Dyrk basilikum fra frø. Hvordan dyrke persille hjemme. Persille har mange fordeler for helsen din, og enda flere bruksområder på kjøkkenet. Denne planten er lett å dyrke hjemme, og dette er en fin måte for å bevare smaken og lukten den er kjent for når du er klar til å bruke den.


Dyrke basilikum

Vil du have succes med din basilikum i haven eller i krukker hvert år, så er her nemme tips til såning, dyrkning og beskæring. Her er forslag til lette urter å dyrke inne og ute, Det finnes selvsagt mange flere lette urter- og krydderplanter du kan prøve deg på som basilikum og dill du kan legge til eller bytte ut me men vi stoppet ved forslag. Rosmarinus officinalis. Ulike krydderurter kan settes sammen i en stor potte, forklarer Tonje Bergh fra Plantmania. Pass på at basilikum ikke står i midten da basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden.


Krydderurter som er lette å få til er gressløk og persille, begge kan overvintre her hjemme i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg