fredag 21. juli 2017

Telys farlig

Stearinlys i seg selv er ikke farlig. Men å ofte tenne mange i rom uten lufting er ikke nødevendigvis så lurt, ifølge forskning. SOL samler fem punkter om hvorfor du bør være forsiktig med stearinlys: Kan gi luftveisirritasjoner og hodepine Levende lys kan være dårlig for inneklimaet. Tester telys med plast.


Guttorm Liebe nøyer seg ikke med å se de sørgelige restene av telyset. Brannsjefen vil teste hvor farlig dette lyset egentlig er. Biolog Kolbjørn Mohn Jenssen, som til daglig jobber med sotpartikler i firmaet Mycoteam, har for VG testet hvor mange partikler som frigjøres når ett telys blåses ut. Resultatene Mohn Jenssen fant var oppsiktsvekkende: Når ett telys blir blåst ut, løser det ut det hele 350. Bruk folkevett, reduser bruken og bruk en lyseslukker slik at osen blir minst mulig når du skal slukke lysene, sier Endregard.


Tynne stakelys avgir generelt mer sot enn kubbelys, og telys avgir minst partikler. Hvis man ikke klarer å åpne panseret og fylle spylevæske, så har man overhodet ikke bruk for bil. Verken ordentlig bil eller liten batteribil. Hvilket telys bør du velge?


Vi testet hvor lenge de brenner. Du trenger ikke fjerne den, det holder at den er løs. For å unngå svevestøv kan du bytte ut stearinlysene med LED-lys. Den verste forurensningen oppstår når lysene skal slukkes – og særlig dersom man blåser ut lysene. Bruk en hette eller klemme slik at man kveler lyset så fort og effektivt som mulig.


I korte perioder skaper alle lystypene, bortsett fra telys med plast, så dårlig inneklima at det er på linje med svært forurensede byer. Vi hadde ikke forventet å se så høye mikrograms-nivåer av svevestøv som er påvist her. Du kan også levere farlig avfall gratis på Heggstadmoen Gjenvinningsstasjon, hvor mottaket er bemannet – eller på en av våre miljøstasjoner. Les mer om miljøstasjoner her.


Farlig avfall kan være svært skadelig. Av hensyn til barn, sett ut rødboksen så kort tid før henting som mulig. Pass på at den er forsvarlig lukket. Nordens største utvalg!


Telys formet som vinkork. Uansett hvordan stemning du vil ha, klarer disse det. Men det kan så klart også brukes til hverdags også, skulle du ønske farget lys. Vi har også telys hvor selve lyset er formet som en liten figur som f. Sjekk vårt telys utvalg!


Koselig, ja, men ikke spesielt gunstig for miljøet. Tradisjonelle telys med kopper av aluminium er verstinger. Aluminium kan gjenvinnes, men vi er lite flinke til det.


Med de nye telysene med refillmuligheter kan du slippe plunder med å fjerne stearin og løsne vekeholdere før du kaster: Nå får du telys med refill. Selv om gift som beaded øgler og Gila monstre bære er lik som den Diamondback klapperslange, er det ikke ansett som farlig på grunn av klem og tygge utgivelsen av det heller enn mer direkte av slangens hoggtenner. Gila monster sin kraftfulle, hengende på type bitt er ansett for å være spesielt smertefullt skjønt. Lys som plasseres nær hverandre kan smelte og ta fyr.


Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.


Den der skal bare, den er farlig. Det gjelder også telys. Den må vi slutte me sier han. Når uhellet først er ute tar det nemlig svært kort tid før ting utvikler seg til å bli alvorlig.


I et vanlig norsk hjem i dag, vil en brann som starter helt i det små på få minutter ha antent alt som er brennbart i rommet hvor brannen starter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg