torsdag 22. januar 2015

Bygge mur i skråning

Finn bygge mur i skråning nå på Kensaq. Stable opp muren av L-formede elementer, samme prinsipp som over, disse er gjerne formet slik at muren heller litt innover. Skikkelig godt armert i vinkelen. Hagen vår ligger ca meter over veien nedenfor med en bratt skråning ned til veien.


Vi ønsker å bygge en støttemur i enden av hagen og fylle i med jord slik at vi får en større plen og slipper en bratt skråning. Har prøvd å illusterere hva vi vil gjøre med en nydelig tegning i Paint.

Av hvilket material bør vi bygge muren ? Du får også en sterkere mur av støttemurblokker fordi bakkanten låser skiftene fast i hverandre slik at enkelte blokker ikke kan presses ut av muren. I forhold til heller og stein er støttemurblokkene raskere å mure me det er lettere å få et fi nt resultat, og du kan være sikker på at muren blir stående år ut og år inn. Hvordan bygge en mur i en skråning Jo brattere skråninger, desto større er behovet for å konstruere en støttemur. En vegg vil bidra til å dempe erosjon og.


Og samtidig vil vi gjerne at prosessen med å bygge opp veggene skal være lett å gjennomføre. Ingen har tross alt lyst å bruke mer tid og krefter på byggingen enn de må. Det finnes gode grunner til å bygge med mur , og når du først har bestemt deg for det, er det lurt å gå for et isolert mursystem som gjør jobben enklere.

Lover og regler for bygging av mur. Husk også å sikre murer over meter mot mulige fallskader. Støttemur høyere enn meter må vurderes og dimensjoneres av en faglig kvalifisert person. Det blir forsatt en ganske stor skråning fra muren og opp på tomten, ca meter høyde, stigning 1:1.


Er det noen som har erfaring med støttemurer i såpass store skårninger? Store forstøtningsmurer kan virke svært dominerende og man bør derfor i utformingen søke å innpasse muren til omgivelser og landskap. Spesielt er det viktig å gi muren en begynnelse og avslutning som faller naturlig inn i terrenget. Forstøtningsmurens front bør av visuelle hensyn helle innover mot toppen av muren.


Husk at mur og pussesand skal ha maks kornstørrelse på 3-mm. De fleste byggevarefirmaer leverer støpesand i løs vekt eller sekk. Til støpearbeider brukes en annen sement, såkalt Standardsement FA. Sammen med vann og tilslag i form av san grus eller stein, blir sementen til det vi kaller betong.


Burde ikke være så vanskelig å lage noe som holder bedre men det bør nok inneholde iallefall mark isolasjon. Grav bort, legg isolasjon fyll på litt singel eller pukk, skaff noen stablestein av den typen som lager rett mur og benytt de som opptrinn. Legg nedenifra og fyll bak disse steinene og legg trinnene tilbake etterhvert.


Den muren står i dag som da jeg bygde den, rett som en linjal. Skulle jeg gjøre det om igjen ville jeg svettet meg ned i samme dybde.

Hvis telen begynner å flytte på en slik mur så er det sørgelige greier. Bygge trinn på en skråning vil løse en rekke landskaps problemer. Trinn utvide mengden av brukbar plass i et verksted og åpner opp muligheten for en bakketopp hage. Finnes det noen mulighet for å fylle opp plenen med sand eller jord uten å måtte bygge støttemur? Kan man avslutte plenen med en bratt skråning ? Hvor mange graders helning kan den være på, og hva skal man bruke som armering, slik at plenen ikke sklir ut?


Mot naboen er det en vakker brudespireahekk, og den vil vi helst ikke fjerne. Peik Næsje, leder for EPS i Glava, viser til flere fordeler med å bygge med mur : – I Norge har vi mye ujevnt terreng. Derfor brukes det mye sokkeletasjer.


Der trengs det skikkelige murvegger på tre sider for å ta i mot trykket fra jorda, samtidig som du fortsatt kan bygge en glass- eller trefasade foran, forteller Peik Næsje. Overført til hage, er dette et perfekt utvalg til skråning når målet er en latmannsskråning. E-planter er sikre, gode valg Velger du en E-plante og følger anbefalt planteavstand for valgte planter, samt følger opp med stell de første par årene, premieres du med en frodig lettstelt skråning etter 2-år og i mange år framover. Du kan faktisk sette opp en mur uten å bruke betong i det hele tatt.


Vi snakker om å bygge med forskjellige typer murblokker som stables og sikres på forskjellige måter. De blir stabile på grunn av vekt, låseprofil og eventuell jordarmering. Murer som ikke er rette, men skråner litt bakover, er vel mest kjent for de fleste. Flere fordeler ved å plante i skråning.


Salg og markedssjef i BoGrønt, Aase Bjerknes Molan forteller at det er flere fordeler ved å plante i skråning. Du holder jorda bedre på plass, røttene binder jorda. Plantene overtar også for ugresset etter hvert, det blir med andre ord mindre luking.


Og sist men ikke minst, det blir mye penere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg