mandag 19. januar 2015

Skyldmark betyr

Samlet antall skyldmark for hele landet skulle således forbli uendret, men dette viste seg etterhvert ikke å kunne praktiseres, idet hvis en eiendom som var vertsatt til øre (i praksis en vanlig byggetomt) ble delt, måtte den nye eiendommen tildeles en skyld på øre, mens det ikke kunne gjøres fratrekk i skylden for den fradelte. Matrikkelskyld er en gammel betegnelse for eiendomsverdi. Skylden dannet utgangspunktet for beregningen av eiendommens skatteplikt. Hver eiendom fikk sin andel av dette.


Skyldmark , enhet for angivelse av jordeiendoms skatteevne. Og en skyldmark skulle svare til 4spesidaler. Tidligere var jorden det viktigste direkte fundamentet for skatt, og skyldmark eller hartkorn bestemte målestokken for skattens fordeling.


Uttrykket slå i hartkorn brukes i dagligtale om behandling av likt og ulikt på samme måte. Oppmålingsforretning, klarlegging og beskrivelse av eiendomsgrenser og rettigheter til fast eiendom, se matrikkelloven § h). Betegnelsen oppmålingsforretning. Ut fra dette ble hver enkelt eiendom tildelt matrikkelskyld. Hver kommune ble inndelt i et antall gårdsnummer som igjen ble inndelt i bruksnummer (tidligere løpenummer).


Hva navnet Brøløs kommer av eller betyr , har vært omstridt. Herifra har vi betegnelsen skyldmark. Ved senere fradelinger ble det så foretatt en skylddelingsforretning, og den nye eiendommen ble tildelt nytt bruksnummer i stigende rekkefølge. Kos, som betyr dynger eller hauger av tregreiner etter rydding. Brukerne av Kåsa hadde tidligere beiterett på Røsakerseter og høstseter på ”Kjærrasæteret”, som lå ved Skisjø.


Disse setrene var det flere gårder som delte, bl. Høymyr og Røsakergårdene. En slik flat avsats skal en imidlertid lete godt etter her, Kyllo mangler helt de marine terrassene som er så markerte på gårdene lenger framme. Sisteleddet i navnet er -lo, som en også har i Kvello. Hertil kommer bruksnr.


Det skal bety engslette. Lunde, nordre og søndre. Hele eiendommen med sine bruksnr. Av en eller annen grunn ble parsellen Øyberget, som tidligere var fradelt løbenr. Alle selvstendige gårder var skyldsatt, enten de ble drevet av leiere eller selveiere.


Tiltak (oppføring, påbygging og tilbygging er meldepliktig.) omsøkt før 1. Dette betyr derimot ikke at ulovlig bygde tiltak blir lovlige. De andre eiendommer har fått sin part ford elt i henhold til skyldmark og denne rettigheten må kommunen nå innløse. Se også Minutt (symbol). Minutt kommer fra det latinske uttrykket pars minuta prima som betyr første forminskelsesgrad. I oldtidens matematikk var dette én sekstiendedel av en enhet, og opprinnelsen til denne inndelingen er babylonsk matematikk som brukte et tallsystem med grunntall (seksagesimalsystemet).


Nevnes i ”Røde bok” ca. Foll viser såleis kor mange gonger ein får att det ein sår. Ei avling på fire foll betyr at ein kan hauste fire tønner for kvar tønne ein sår.


Bergum skrev videre: ”Blar vi attende i gamle skrifter og kart, finn vi sjølvsagt forskjellig namnebruk her som elles. Eidem på spann hadde matrikkelnr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg