tirsdag 13. juni 2017

Brun husedderkopp

Brun husedderkopp

Brun husedderkopp har et ganske stormasket nett. Det går tråder fra nettet til underlaget, enten rett ned eller på skrå. Disse trådene er klebrige i den enden som er festet til underlaget, og nettet er da også ganske riktig beregnet på å fange de smådyrene som løper omkring der. Edderkoppen sitter gjerne gjemt i en sprekk i nærheten.


Det er vanlig å finne runde, hvite eggkokonger hengende ned fra undersiden av bjelkelaget i de områder hvor brun husedderkopp liker seg. Stor husedderkopp (Eratigena atrica) er en edderkopp som tilhører familien traktedderkopper. Kropplengden er 10–mm, og fra forben- til bakbensspiss kan den måle 8–cm.


Husedderkoppene er matt brune. Bakkroppen har et karakteristisk mønster med veksling mellom vinkelformete lysebrune og nesten svarte flekker på hver side av. I Norge har vi ca 5edderkopparter, blant de vanligste edderkoppene vi har er: stor og liten husedderkopp , brun eneboer, brun husedderkopp , vindusedderkopp, hoppeedderkopp, ulveedderkopp, vevkjerring og sebraedderkopp. Også brun husedderkopp , innimellom kalt falsk enke, fordi den kan minne om sort enke, kan finnes på fuktige områder, men er ikke fuktavhengig.


Den kan dermed ikke indikere fukt på samme måte som kjelleredderkoppen. Forviller en stor fremmed edderkopp seg inn i nettet dens, er stakkaren dødsdømt. Har ved selvsyn utallige ganger sett hvordan den spinner inn byttet, for så å drepe offeret med flere dødlige bitt i bena. Den trives best i mørke og fuktige kjellere, loft og uthus.


Hunnens kropp er 9–mm lang, mens hannens kropp er 6–mm og noe smalere enn hunnens. Kroppen er tett besatt av korte hår. For dem som ikke bor langs de trønderske elvebreddene, er nok Tegenaria atrica og Tegenaria domestica, på godt norsk henholdsvis stor husedderkopp og husedderkopp , de edderkoppene man oftest støter på.


Brun husedderkopp

Disse brune edderkoppene er vanlige å finne innenfor hjemmets fire vegger over hele Europa. Overalt i hus og uthus der det er litt fuktig og rolig, kan vi støte på de støvete nettene etter husedderkoppene. Men selv om du ikke har kjeller, har du dermed ikke sikret fra et møte med disse store edderkoppene.


Det er dokumentert et funn av stor husedderkopp i tredje etasje i en blokk i Oslo. Avdelingsleder i Effecta, Svein Svendsen forteller til Bonytt. Den foretrekker litt mørke steder, som i kroker, bak gjenstander og oppunder tak. Vanlig husedderkopps kropp er 9–mm lang (hunn), mens hannens kropp er noen mm kortere og litt smalere. Det er for eksempel dokumentert et funn av stor husedderkopp i tredje etasje i en blokk i Oslo.


Les også: Hvordan bli kvitt maur. I tillegg kommer de lange, slanke bena. Arten holder til i hus over hele verden. Tette nett som ender i en trakt anbringes i kroker, særlig oppunder tak. Hunnen kan leve i flere måneder uten mat og drikke.


Enig angående brun husedderkopp. Edit: den lysere fargen på bildet til raskall kan komme fra hårene på kroppen og bein og blitz. Tre ulike arter, blant annet en brun husedderkopp , fikk enten fliker av det flate karbonnettet grafen eller av nanorør gjennom væske.


Brun husedderkopp

De blir kjønnsmodne i sitt andre leveår. De kjønnsmodne hannene legger om høsten ut på vandring for å finne en hunn å pare seg med. Om han lykkes, så lever han sammen med henne i noen uker, parer seg flere ganger, og finner kanskje også mat i hennes fangsnett.


Vi har slektninger her i Norge som ikke er noen plage for mennesker. En av artene vi har i Norge Stetoda bipunctata, altså brun husedderkopp , blir også kalt falsk enke i noen land. Denne er helt ufarlig og lever svært gjerne i nærheten av mennesker i tilknytning til våre boliger, sier han.


Brun husedderkopp

Den er ikke skadedyr i annen forstand enn at den skremmer folk, og at folk med edderkoppfobi kan bli helt paralysert eller handle irrasjonelt hvis de møter den. Et eventuelt bitt kan være smertefullt, men giften en er ikke farlig for mennesker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg