mandag 5. oktober 2020

Sveitserstil detaljer

Sveitserstil detaljer

Det er heldigvis mange som vil ta vare på sine sveitserhus, og vi leverer alt av detaljer til nybygg og renovering, skreddersøm eller standardprodukter. I dag forbinder mange sveitserstil med hvite hus, mens opprinnelig har husene vært malt i flere farger. Utskjæringer, dekor og andre detaljer som vindusomramminger ble holdt i en mørkere farge enn veggflaten, noe som gjorde fasadene levende og spennende. Stiltre holder til i Hostvedt utenfor Kongsberg. Her har vi både lager og produksjonslokaler.


Sveitserstil detaljer

Vi har spesialisert oss på listverk, panel, kledning og andre detaljer med røtter tradisjonell norsk byggestil. Stilmessig er det sveitserstil med nygotiske vindu- og døromramminger med gavlpreg, kraftige utheng til taket, flott karnapp og assymetrisk bygningskropp. I vår nettbutikk kan du kjøpe rekkverk i sveitserstil , dekorklosser til listverk, vindusknekter til omramminger, søyleknekter, stolpehatter, skistativ, hundehus. De nye stasjonsbygningene på denne tiden ble oppført i sveitserstil. Bull, Conrad Balthazar Lange, Peter Andreas Blix og Paul Due var alle tilknyttet NSB som jernbanearkitekter og tegnet jernbanestasjoner med klare trekk fra sveitserstilen.


Bruken av sveitserstil i stasjonsbygningene var med på å spre stilen ut over landet. Stasjonsbygningene, som var tegnet av dyktige arkitekter, ble opplevd av de mange reisende og dannet forbilder for byggestilen over hele landet. I Norge er stilen i første rekke knyttet til trehusbebyggelse og er kjennetegnet av arkitektoniske elementer som utoverhengende tak, verandautbygg i flere etasjer og utsagede ornamenter. Det ble reist en rekke nye hoteller i perioden. I begynnelsen ble eldre skysstasjoner påbygget i sveitserstil for å skaffe husrom til den økende turistflommen.


Ferdighusene kunne settes opp raskt. Dette gjaldt både enklere arbeiderboliger og større villaer. Med utbyggingen av jernbanen kom behovet for nye stasjoner og mange av disse var ferdighus i sveitserstil.


Senk skuldrene i et ferdighus med sveitserstil. Den karakteristiske toetasjes verandaen midt på langsiden er ikke til å unngå på Blink Hus sine sveitserhus. Sammen med romantiske rekkverk, møner og delikate detaljer på eksteriøret, får du en god forsmak på hva som skjuler seg på innsiden. Jernbanestasjonene ble sett på som et uttrykk for statsmaktens synlige nærvær i bygdene, og man ønsket derfor en arkitektur som var av en så god kvalitet at den norske staten kunne være bekjent av den.


Jeg ble satt på et sveitserhus som det første jeg fikk ansvar for da jeg var blitt svenn, og har i grunnen hatt lyst til å jobbe med dette hele tida, sier han. Dette er håndverk, ikke fabrikkproduksjon. Sveitserstil er en stilart som var fremherskende i nordeuropeisk trearkitektur fra ca.


Den desiderte vanligste vindustypen i sveitser hus er fags eller fags vindu, kalt krysspostvindu. Det finnes mange varianter av denne typen, de kan ha andre oppdelinger, dekorasjoner, sprosser og buer. Store takutstikk som skulle beskytte de kunstferdig utskårne detaljene mot vær og vind. Mange bygninger i sveitserstil finner vi bl. Et landsted i sveitserstil har veranda.


Sveitserstil detaljer

Villa Sommer har glassvindu på verandaen i flotte farger, noe som er karakteristisk for stilen. Foto: Jan Rune Berge, Blinkskudd as. Doble dører, brede gerikter og ikke minst taket vitner om et klassisk interiør - selv om fargevalget er moderne. Kakkelovnen er en god varmekilde.


Også profilerte lister og detaljer kunne gjøres hurtigere og billigere enn før. Bygningsdeler basert på plankelaft ble ferdigprodusert på fabrikker og solgt som katalogvarer. Utbyggingen av jernbanen og oppføring av stasjonsbygninger i sveitserstil bidro til å gjøre stilen kjent rundt om i landet. Fasadedetaljer av løvsagsarbeid og knipplingsverk gir disse bygningene særpreg.


Bygningene var ofte malt i tre forskjellige farger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg