tirsdag 17. november 2020

Tynne ut oljemaling

Et kvalitetssett fra pigment med variable størrelser. Man bruker altså vann å rense penslene i. Til å tynne ut malingen eller for å få den til å tørke saktere - bruker man en olje - husker ikke hva den heter. I en verden av medier, oljer og løsemidler er det ikke alltid lett å vite hva man skal gå for.


Malemiddel er et viktig tilbehør til oljemaling.

Vi fører et stort utvalg, hvor linolje, terpentin og damar ferniss er de mest solgte. Linolje tynner malingen og er bindemiddelet som brukes til fremstilling av oljemaling. Terpentin benyttes til uttynning av fargene, men benyttes også til rengjøring. Hvis du vil eksperimentere finnes det utallige varianter som er mer eller mindre helsevennlige.


Når du gjør rent etter oljemaling er det viktig å tørke grundig av overfladisk maling, bruk helst en tørkefille, men jeg har også funnet papir som ikke setter seg i utstyret. Det ene er en spraygrunning fra Spruce, som jeg desverre ikke får tak i lenger. Det andre er vanlig oljemaling fra Jotun.

Etter tre strøk oljemaling påført med skumgummirull, våtslipte jeg med 4korning, og forsøkte med spraygrunning fra Biltema. Og joda, det klarte fortsatt å koke, riktignok i mindre omfang enn før. Arbeid malingen godt inn i underlaget med en god pensel med naturbust. Mal flere tynne sjikt fremfor å male ett tykt lag. Husk på at det ikke skal males i direkte sollys eller på solvarme flater.


Hjelp noen som jobber på malingsbutikk eller har prøvd dette? Tynne ut oljemaling med white spirit for å få en beiset effekt? Du kan også tynne ut malingen med 0-prosent vann.


Senker du temperaturen tørker malingen litt senere, og sjansen for stygge overganger og helligdager blir betydelig mindre. Hvilken type eller modell malerkost eller -rull du skal bruke, er selvfølgelig avhengig av underlaget som skal males. Ja du kan godt tynne ut maling. Vannbasert maling tynner du med vann, og oljebasert maling tynner du med litt whitesprit. Hvis du har et hus med dårlig drenering og uten grunnmursplast trekker fuktigheten inn i pussen under bakkenivå og trekker seg oppover i pussen (Dette kalles kapillærsug).


Denne fukten skal ut igjen og da tar den letteste vei. Det er ved å presse på malingsfilmen slik at den flasser av og kommer ut der.

Det som er vanskelig når man skal male med oljemaling er at det er nød-vendig med kunnskap. Stort sett bruker man bare vann til å tynne ut fargen. Den tørker raskere enn vanlig oljemaling og man kan tynne ut malingen med vann. Men her ser dere i alle fall hvordan et bilde som er malt med vannløselig oljemaling kan se ut. Linfrø, safflower, valnøtt og valmuefrø er typer oljer som brukes i oljemaling formler.


Legge ekstra olje vil tynne oljemaling og legge gjennomskinnelighet. Oljemaling er en kombinasjon av pigment og olje. Hvis du ønsker vassen maling for vasker eller glasurer kan du bruke en kombinasjon av olje og white spirit, sitrus tynnere eller terpentin.


Hos oss er det liksom oljemaling som gjelder, i allefall er alt hos oss malt med oljemaling , untatt denne. I følge Anette skulle man bruke vannbasert maling og så tynne ut den med vann igjen. Nytter det å blande ut malingen nok til å benytte en lakksprøyte, eller vil det da bare bli problemer med sig?


Vi har tenkt på å bruke oljedekkbeis. MÅ man da grunne, eller kan man bruke det første strøket som grunning? Jeg tror jeg halvblandet. Og må det uansett stå til neste sommer før neste strøk beises?


Noen som vet noe om denne metoden? COBRA- vannløselig oljemaling fra Talens. Cobra er en oljemaling med helt spesielle egenskaper. Den inneholder ingen løsemidler eller ubehagelig lukt. Allikevel kan du male som med tradisjonelle oljefarger med laseringsteknikker og vått-i-vått.


Er det greit å tynne vannbasert oljemaling. Malingen har tyknet og til tross for at jeg rører kraftig, flyter den ikke godt nok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg