tirsdag 24. november 2020

Textilfibrer

Textilfibrer

Det finns två huvudgrupper av textilfibrer : naturfibrer och konstfibrer. Naturfibrer kommer antingen från växtriket och är då främst uppbyggda av cellulosa, eller från djurriket och består då främst av proteiner. Konstfibrer framställs på kemiskt sätt, kemisk-tekniskt sätt eller mekaniskt sätt. Textilfibrer är ett samlingsnamn för fibrer som används vid tillverkning av textilier.


Textilfibrer

En textilfiber är flexibel, lång och tunn, elastisk och lämplig för textil användning. Vi kan framställa textilfibrer med tekniker som smältspinning, melt blown, elektrospinning samt lösningsmedelsspinning. Våtspinning, en variant av lösningsmedelsspinning, är en beprövad metod för att tillverka textilfibrer av material som inte tål att smältas, till exempel biobaserade råvaror som cellulosa från. Textildamm och textilfibrer kan innebära hälsofarliga risker, Lajac har utsugsystem för att avskilja sådana partiklar från dessa miljöer inom textilindustrin, men även i slöjdsalar och liknande miljöer. I kategorin naturfibrer ingår fröfibrer såsom bomull, bastfibrer från lin och hampa samt djurfibrer som tyger av silke och ull.


Nu kan man spinna textilfibrer av träråvara vid Karlstads universitet och detta innebär att en ny typ av forskning etableras vid universitetet. För skogsindustrin i Sverige, och kanske speciellt i Värmlan kan detta bli mycket betydelsefullt. Gemensamt för alla textilfibrer är att de består av långa trådlika molekyler, s. Formen gör att fibermolekylerna kan lägga sig tätt tillsammans längs varandra och bilda ”knippen”, kristallina områden, som hålls samman av intermolekylära krafter, såsom van der Waals. Och hur påverkar de miljön? Kläder och annan textil kan tillverkas av en mängd olika sorters fibrer,.


Textilfibrer

Syntetiska textilfibrer : skapelse Helt regenatfibrer är gjorda av en substans som inte förekommer i naturen och betecknas som syntetiska fibrer. De är gjorda av naturgas och olja. Den första ämne som togs fram är också den mest kända: nylon.


Nylon är namnet på en grupp av kemiska ämnen, syntetiska polymerer, även kända som polyamider. I forskningsprojektet NeoCel utvecklas innovativa och techno-ekonomiskt lönsamma alkaliska processer för hållbar produktion av högkvalitativa textilfibrer från reaktiv dissolvingmassa. Produktionen ska kunna ske i anslutning till befintliga massafabriker. Contextual translation of textilfibrer into English. Human translations with examples: textiles fibres, new fibre names, of textile fibres, cellulose acetate.


Textilfibrer

The standard is now in your shopping cart. Please note that the selected. Svenska Renewcell tillverkar nya textilfibrer av utslitna kläder. Nu har bolaget gjort sin första försäljning på ton till en tillverkare. Det är faktiskt den första leveransen i världen av cellulosafiber gjord på textilavfall, säger bolagets vd Mattias Jonsson till Veckans Affärer.


I dag skapas sällan några nya textilfibrer , säger hon. Vad man gör är att förfina de fibrer som redan finns och ge dem nya egenskaper. Mikrofibrer är ofta polyester där man gjort den ursprungliga fibern väldigt, väldigt tunn.


Idag talas det ofta om skogsindustrins problem med vikande försäljning som ett resultat av minskad pappersförbrukning. Efterfrågan på tidningar och papper sjunker medan efterfrågan på miljövänliga skogsbaserade textilfibrer ökar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg