mandag 11. mai 2020

Utvinning av kobber

Det meste av kobberutvinning gjøres i dagbrudd og noe i underjordiske gruver. Prospektering og utvinning av kobber før og nå. Kobberalderen er definert av historikerne som en periode av bronsealderen hvor bronselegeringer fortsatt var. Sinaihalvøya i trekullild. Navnet kobber er avledet av latinsk aes cuprium, det vil si metallet fra Kypros, fordi mye av det metallet som romerne brukte kom fra Kypros.


Utvinning av kobber

Kobber brukes først og fremst som kobbertråd til elektriske ledere og i elektronikk, for eksempel trykte kretskort. Kobber legeres med gull og sølv til smykker, med tinn til bronse og med sink til messing. Siden kobber er en bedre leder enn aluminium, kan chips som bruker denne teknologien ha mindre metallkretser, og dermed bruke mindre energi til å overføre elektrisitet gjennom dem.


Sammen fører disse effektene til høyere ytelse i prosessorene. For å få kobber i større mengder må man smelte det ut av kobbermalm. Mosebok 4:står det nemlig at Tubal-Kain smidde alle slags redskaper av kobber og jern. Det er mange ubesvarte spørsmål med hensyn til samlingens opprinnelse og bakgrunn.


Funnet viser ikke desto mindre at utvinning , smelting og støping av kobber har vært kjent i bibelske land fra de tidligste tider. Med unntak av de helt reelle problemene knyttet til utvinning av særlig kobolt, kan vi avfeie konklusjonen i den Koch-finansierte organisasjonens video. This makes electric cars toxic.


For both people and the planet. Elbilenes skitne hemmeligheter er slett ikke hemmelig. Både olje, jern, grafitt og kobber gikk kraftig ned. Det er ifølge US Geological Survey (USGS) en global reserve av litium på millioner tonn.


Utvinning av kobber

Utnyttelsen av kobbermalm og produksjonen av mer effektive redskaper av kobber kom i gang, noe som førte til at samfunnet ble endret. Nærings- og fiskeridepartementet gir Nussir ASA driftskonsesjon for utvinning av kobber i Kvalsund kommune. Gruveprosjektet vil styrke næringsgrunnlaget i nord.


Det vil gi positivt bidrag til utviklingen av lokalsamfunnet, med nye arbeidsplasser og kompetanse, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). I en helhetsvurdering er det lagt vekt på at utvinning av kobber i Kvalsund kommune vil kunne bidra til økte eksportinntekter og økt verdiskaping i norsk mineralnæring. Samtidig ser vi det slik at gruvedriften og deponeringen ikke vil få uakseptable virkninger for miljøet. Ettersom kobolt hovedsakelig er et biprodukt fra utvinning av kobber (Cu) og nikkel (Ni), er det ikke sannsynlig at økt gruvedrift av kobber og nikkel vil dekke fremtidig behov for kobolt. Fremfor å satse på økt utvinning , er det derfor mye mer hensiktsmessig å resirkulere dagens litium-ion batterier.


Utvinning av kobber

Paradoksalt nok øker det behovet for gruvedrift og utvinning av grønne mineraler som kobber , kvarts, litium, titan og sjeldne jordartsmetaller. Kobber er nødvendig for å produsere, transportere og bruke strøm. Elbiler, vindmøller, solcellepaneler, kraftledninger og andre elektriske produkter er helt avhengig kobber. Utvinning av myrmalm. Forutsetningen var at det fantes jernholdige myrer og god tilgang til trevirke for produksjon av trekull.


Du har kanskje selv sett rødbrun rust på ei myr? I skogområdene i Hedmark kan kunnskap om kobberproduksjon derimot ha blitt innført av folk med tilknytning østover. Disse kan ha vært kulturelt beslektet med jegerfolk i de store skogene i dagens Sverige, Finland og Russlan som ifølge Melheim kjente til utvinning av kobber.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg