mandag 15. juni 2020

Urter på kjøkkenbenken

Friske urter kan piffe opp den kjedeligste hverdagsmiddag. Den er flott å ha som dekorasjon på kjøkkenbenken eller på balkongen. Men mange opplever at potten med basilikum eller koriander som så flott ut i butikken, er vissen og slapp etter noen få dager hjemme.


Urter på kjøkkenbenken – hvordan få de til å overleve. DIY, Inneplanter, Kjøkkenhage, Vedklikehold 2.

Da får man mat med urter og man minsker svinnet. Schmitz mener at urtene får bedre vekstvilkår dersom man bruker mer av urtene, slik vil de i så fall trives bedre på kjøkkenbenken. Urtene vi kjøper i matbutikken er ikke nødvendigvis de mest hardføre, men likevel er det dem som oftest havner på kjøkkenbenken , eller i vinduskarmen.


Men hvordan sørger vi for at de overlever, og hvordan gir vi dem den beste pleien? Vi har fem råd til deg, og følger du dem, er vi sikker på at de får bedre levevilkår. Unntaket er basilikum, som er sårbar for trekk og lave temperaturer, og derfor bør stå inne hele året. For å sikre at man hele tiden har friske urter for hånden, plasseres urtene direkte i KitchenGarden-potten.


Fyll på med vann, skru på LED-lyset og plasser kuppelen over urtene.

Basic og Premium Pottene kommer i to utgaver. Basic-versjonen leveres med LED-lys som er ferdig kalibert for de fleste urter. De fleste er grønne, med alle de fordeler grønne vekster har. Basilikum skal ha en tiltrekkende virkning på det annet kjønn, og fennikkel driver bort negativitet, sier folketroen. Gode produkter og instruksjonvideoer for dyrking fra frø eller til å ta vare på kjøpe urter.


Fri for kompliserte faguttrykk, og så enkelt forklart at alle får. Jeg er veldig glad i urter og har urter i potter både ute og inne. Her ser du bildet av en koselig emaljert sinkmugge fylt opp med kruspersille. Jeg kjøper urter hver uke og bytter ut i takt med hvilken lukt og smak jeg har lyst på. Min favoritt er sitronmelisse.


Den er nydelig i te, i en vannkaraffel, i salat og som pynt på dessert og kaker. Frys ned urter i olje. Det finnes mange måter å oppbevare urter på. De kan for eksempel tørkes, legges på salt eller fryses som de er.


Det er betydelig lengre enn de pleier å holde på kjøkkenbenken ! For noen uker siden kjøpte jeg med meg mine første blomsterbutikkurter.

Start på kjøkkenbenken med å så frø i små potter. Som krydderurter eller spiring. Aller enklest er det å lykkes med ferdige planter, som ferske urter i potter fra butikken - og ikke frø. Urter er dyrket på bord der de får vann fra undersiden og ikke rett i potten.


De fortrekker derfor fortsatt å få vann på denne måten, sier professor på institutt for plantevitenskap på NMBU, Sissel Torre. Sett planten på en skål med vann, og husk at for mye fuktighet er like ille som for lite. Krydderhagen bør være så lett tilgjengelig som mulig fra kjøkkenet og grillen.


Derfor er det perfekt å plante urter i store krukker. De siste årene er det blitt godt utvalg av forskjellige urter i matbutikkene. De er grønne og lekre når du kjøper dem, men holder dessverre ikke så lenge på kjøkkenbenken.


Disse plantene passer i en innendørs kjøkkenhage. Hvor: I vinduskarmen eller på kjøkkenbenken. Hvorfor: Urter kan du kjøpe på hagesenteret eller dyrke frem fra frø. De er utrolig anvendelige i matlaging, på brødskiva, som pynt i en drink og i salater og dressinger. Det er ikke bare krydderurter du kan dyrke fram selv på kjøkkenbenken.


Sitronmelisse er en frisk og delikat urt på kjøkkenbenken , på terrassen og i. Før du vet ordet av det, har de stått såpass lenge på kjøkkenbenken. Mange urter har medisinsk virkning som er ganske kraftig, og det finnes mye. De står aldri i direkte sol, men de. Informasjonssjef i opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, forteller at årsaken til at urtene dør så fort kan være på grunn av mangel på lys, spesielt nå i vinterhalvåret.


På butikken bør man se etter urter som ser friske og sunne ut. Men det er ikke alltid like lett å holde dem friske og levende i lengden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg